Cat este de importanta tonifierea perineului atat in sarcina, cat si dupa nastere? Ca sa ai un organsim sanatos, raspunsul este simplu: tonifierea perineului este esentiala. Mai jos, cateva sfaturi despre rolul perineului la nastere si cum sa-l mentii intr-o forma ideala, de la spcialisti.

Perineul este banda musculara aflata intre pubis si coccis, care serveste drept suport si sprijin pentru diferite organe, cum ar fi vezica urinara, si care este implicata in contractia voluntara a sfincterelor.

Ultimele citite:  Landou Vs carucior copii – avantaje si dezavantaje

In timpul sarcinii, perineul este zona care sprijina uterul, pe masura ce creste, de aceea este necesara mentinerea unui tonus muscular bun si a unei elasticitati adecvate pentru a face fata celor 9 luni de sarcina, dar si nasterii. O slabire a tonusului poate duce la incontinenta urinara sau scurgeri.

mama si copilul

Dupa nastere, tonifierea perineului este esentiala. Cu toate acestea, organismul trebuie sa-si reia treptat activitatea, de aceea se recomanda inceperea exercitiilor dupa sase-opt saptamani de la nastere. In acest stadiu incipient, de mare ajutor sunt exercitiile foarte simple si respectarea catorva reguli care ajuta la intarirea muschilor si la evitarea problemelor.

Ultimele citite:  Carucioarele sport, ideale pentru toti parintii grijulii

Iata cele 4 reguli esentiale pentru tonifierea perineului

  1. In timpul sarcinii, faceti o serie de exercitii, cum ar fi exercitii Kegel, care ajuta la intarirea musculaturii din zona intima si recupereaza elasticitatea pierduta. Masajul perineal este, de asemenea, foarte util. Moasa sau medicul ginecolog va poate arata cateva tehnici de masaj pentru zona perineului.
  2. Lucrati activitatea musculara din zona intima cu ajutorul fizioterapiei. Aceasta forma de terapie intareste musculatura pelvina si contracteaza perineul.
  3. Mergeti des la toaleta si evitati consumul excesiv de lichide, daca nu aveti acces la o baie. Marirea vezicii urinare supune muschii pelvieni la un efort mai mare.
  4. Aveti grija la tranzit. Evitati supraincarcarea abdomenului deoarece acesta apara tot pe muschii din zona intima. O alimentatie echilibrata regleaza intotdeauna si tranzitul intestinal.
Ultimele citite:  Cum alegeti formula de lapte praf? Ghid privind alimentatia bebelusului!