Cainii cat si majoritatea animalelor de companie sunt afectate de caldura insuportabila din timpul verii, fapt pentru care este datoria noastra de iubitori si detinatori de animale sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a le usura trecerea peste zilele toride din aceasta perioada din an.

Nu multi cunosc faptul ca toate rasele de caini nu au glande sudoripare, ceea ce reprezinta un lucru extrem de important pentru un organism. Trebuie sa retinem faptul ca singura modalitate prin care cainii reusesc sa-si echilibreze temperatura corporala este respiratia – din aceasta cauza ei isi mentin botul intredeschis si uneori scot un sunet asemanator cu cel al gafaitului.

caine caldura vara

In ce fel ne putem ajuta companionii in sezonul cald?

  1. Unul dintre primele ajutoare pe care le putem oferi prietenului nostru patruped este sa-i oferim in permanenta o cantitate de apa indestulata decat in mod normal. Daca facem lucrul acesta vom evita posibilele deshidratari provocate din transpiratia excesiva. Atentie insa, pentru ca multi stapani de animale au tendinta de a oferi apa rece animalului de companie in ideea ca se vor racori mai rapid, insa acest lucru este contraindicat de catre medicii veterinari. Consumul de apa la temperatura camerei este recomandata, altfel companionul poate avea de suferit mai devreme sau mai tarziu.
  2. Bucurestenii de exemplu, si cei din imediata apropiere a Capitalei, pot sa faca oricand o vizita la Cherryvet, un loc in care toate animalutele blanoase se pot bucura de un tratament potrivit acestei perioade iar stapanii pot primi cele mai bune indicatii personalizate in functie de talia, rasa si greutatea cainelui pentru ca acesta sa fie sanatos si fericit pe durata intregii veri.
  3. Atat pentru cei din mediul urban cat si pentru cei din mediul rural, nu sunt indicate plimbarile din timpul amiezii, moment in care incinsul asfalt poate sa arda pernutele labelor. Mai mult decat atat, cainele nu trebuie sa fie lasat de unul singur in masina, chiar si cu geamul intredeschis pentru ca in masina se va crea efectul de sera iar cainii intra in soc caloric la temperaturi mai mari de 37 grade celsius. In acest sens, sunt de evitat calatoriile cu cainele, iar daca este necesar sa lasam cainele singur, cel mai bine ar fi sa-l legam langa masina si sa-i punem la dispozitie un vas cu apa.
  4. Pentru persoanele care locuiesc la casa si au la dispozitie o curte, trebuie sa ofere posibilitatea cainelui de a se balaci atunci cand simte nevoia. O piscina gonflabila cu putina apa sau stropirea cu furtunul de apa potrivit de rece, ii este de mare folos pentru cainelui si in mod sigur il va fi distra.

  1. Cei care detin un caine si locuiesc la apartament sau garsoniera, pot sa aseze o saltea racoritoare speciala pentru animale intr-un loc ferit de razele soarelui unde patrupedul sa se odihneasca. Aceste saltele au in interiorul lor un gel „cool core” care incepe procesul de racorire in prezenta apei care este turnata in saltea. Apa mai apoi va ramane mereu mai rece decat temperatura corpului, in deosebi daca salteaua este asezata la umbra. Mai mult decat atat, saltelele sunt moi si sunt asadar bune pentru articulatii.