Relațiile pe care le avem cu ceilalți reflectă relația pe care o avem cu noi înșine. Ca să te simți bine în pielea ta, trebuie să ai încredere în propriile forțe și instincte și să îți asculți mai mult inima. Învață să te respecți și să devii persoana pe care ai visat-o că vei fi. Respectul de sine nu înseamnă doar a-i respecta pe ceilalți. A te respecta pe tine presupune un efort de a-ți  înțelege nevoile și sentimentele și de a te pune pe tine pe primul loc.

Modul în care te comporți cu ceilalți poate ascunde niște probleme ce țin de respectul de sine. Dezvoltarea unui puternic respect de sine poate duce la atingerea potențialului tău maxim și la dezvoltarea relațiilor cu cei din jurul tău. Astfel, oamenii din jurul tău te vor vedea ca pe o persoană care merită încrederea și respectul lor.

  • Judeci oamenii

Lucrurile pe care le spui despre ceilalți reflectă propriile frustrări. Cuvintele pe care le folosești pentru a-i caracteriza pe ceilalți ascund de fapt lucrurile pe care îți este greu să le accepți la tine. Înainte de a-i judeca pe ceilalți, uită-te la tine. Adu-ți aminte că toată lumea are defecte și că tu nu ești în poziția de a le analiza și judeca. Încearcă să îți dai seama de propriile defecte și să te schimbi pe tine, nu pe ceilalți.

  • Nu te pui pe primul loc

Este bine să îi ajutăm pe cei din jurul nostru, dar uneori trebuie să ne punem și pe noi pe primul loc. Înainte de a-i ajuta pe ceilalți, trebuie să te ajuți pe tine. Poate părea puțin egoist, dar tu ești cea mai importantă persoană din viața ta. Înainte de a avea o datorie față de ceilalți, ai o datorie față de tine însăți. Încearcă să faci tot ce e posibil pentru a-ți asigura lucrurile necesare și abia apoi să îi ajuți pe cei din jurul tău.

  • Continui să faci lucruri care nu îți plac

Fie că e vorba de relații, stil de viață sau locul de muncă, nu ai forța necesară schimbării pentru că ești prinsă într-o rutină din care nu poți evada. Trebuie să renunți la lucrurile care nu îți aduc fericire, deoarece aceste lucruri pot fi foarte periculoase pentru sănătatea ta mintală. Se știe că anxietatea și depresia provoacă nenumărate afecțiuni ce pot duce chiar și la sinucidere. Încearcă să ieși din cercul vicios în care ești captivă și să faci doar lucrurile care îți plac.

  • Ești nervoasă

Dacă ești mereu nervoasă și te simți ca o oală sub presiune, înseamnă că e nevoie să schimbi ceva la viața ta. Această frustrare ascunde o nemulțumire a situației tale actuale, fie că e de ordin psihologic sau emoțional. Încearcă să afli această sursă a nemulțumirii și să scapi de ea.

  • Îi lași pe ceilalți să se implice prea mult în viața ta

De fiecare dată când faci ceva, trebuie să ai aprobarea a cel puțin două persoane. Această nevoie de a avea o reacție din exterior poate ascunde o lipsă a încrederii în propriile forțe. Încearcă să te detașezi de părerea celorlalți, deoarece doar tu știi ce e mai bine pentru tine. Ai încredere în propria judecată, deoarece tu ești singura persoană care poate să decidă pentru tine.

  • Îți maschezi emoțiile

Mascarea emoțiilor este o trăsătură a oamenilor slabi. Vedem des în jurul nostru zâmbete false și oameni care deși sunt drăguți cu noi ne bârfesc încontinuu. Încearcă să nu fii ca aceste persoane și să spui tot ce ai pe suflet în față. Doar oamenii adevărați își spun părerile fără a avea nici cea mai mică ezitare. Este mai bine să spui un adevăr dur decât o minciună parșivă. Ascunderea emoțiilor poate crea și probleme de sănătate, deoarece toată acea frustrare se poate elibera în moduri foarte neplăcute atunci când te aștepți mai puțin.

  • Ești prea dură cu tine

Cu toții avem defecte și cu toții greșim. Încearcă să fii mai înțelegătoare cu tine și să te accepți așa cum ești, deoarece ești cea mai bună versiune a ta. Viața este despre învățare și dezvoltare, așa că este OK dacă nu le știi pe toate sau dacă nu le ai pe toate. Cu timpul vei crește și vei deveni mai bună. Așa că, pentru moment, fii mai bună cu tine și nu te mai judeca pentru orice lucru mărunt.

  • Nu ai încredere în intuiția ta

Trebuie să ne ascultăm vocea interioară chiar dacă creierul nostru spune că e doar o prostie. Instinctele chiar există și ne pot atenționa cu privire la lucruri foarte grave ce pot fi evitate. Încearcă să îți descoperi acest instinct și să îl iei în considerare de fiecare dată când ai impresia că ceva nu e în regulă.

  • Nu îți asculți inima

Cea mai mare greșeală pe care o facem în această viață este că lăsăm creierul să decidă ce e mai bine pentru noi și nu ne ascultăm și inima. Încearcă să ții cont și de emoțiile tale și să faci ceva în acest sens. Satisfacția emoțională este foarte importantă pentru o viață fericită și împlinită. Putem avea orice în viața asta, dar dacă nu avem iubire, nu avem nimic.

Ultimele citite:  Cum isi construiesc fericirea oamenii cu inteligenta emotionala