In urma avansului tehnologic din ultimii ani, procesul de alegere monitor pc nu mai este un lucru chiar simplu. Următorul articol se bazeaza pe ani de experienta dar nu se vrea un standard, ci o culegere de informatii in domeniu care sa va dea posibilitatea de a alege in cunostinta de cauza.

Tehnologia de fabricatie folosita

monitoare led foarte performante

Nu mai este chiar un criteriu dar mi s-a parut corect sa amintesc aceasta categorisire a monitoarelor:

 • CRT (Cathodic Ray Tube) – toata lumea le stie. Iar TV-uri bazate pe aceasta tehnologie (cu tub catodic) inca se mai gasesc prin magazinele specializate. Monitoare PC eu nu am mai vazut decit in magazinele SH. Productia lor a fost oprita daca nu ma insel prin 2008.
 • LCD (Liquid Christal Display) – aceasta e tehnologia actuala. In acest moment practic toata piata monitoarelor e bazata pe aceasta tehnologie. Tehnologia LCD nu produce lumina iar pentru a functiona are nevoie de iluminare. Functie de modul de iluminare avem:
  1. tuburi CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp) – iluminare cu tuburi fluorescente, tehnologie relativ depasita care a inceput sa dispara lasind locul iluminarii LED
  2. LED (Light Emmiting Diode) – iluminarea este bazate pe o matrice de diode LED dispusa in spatele panel-ului. Functie de forma dispunerii acestor diode in matricea de iluminare avem:
   • EL-WLED (edgelit LED) – in care iluminarea alba e dispusa pe marginile panel-ului de-a lungul conturului. Puteti recunoaste aceasta tehnologie datorita monitoarelor/TV-urilor foarte subtiri care rezulta din folosirea ei.
   • WLED array (backlit LED) – LED-urile albe sunt dispuse uniform pe toata suprafata din spatele panel-ului.
   • RGB LED array – similara cu WLED array numai ca in loc de LED-uri cu lumina alba se folosesc LED-uri RGB, ce asigura o calitate a imaginii superioara. Acest gen de iluminare e folosit pentru monitoarele profesionale, iar preturile acestora trec de 1000€
 • OLED (Organic Light Emmiting Diode) – reprezinta urmatoarea generatie de monitoare. Aceasta foloseste o dioda electro-luminiscenta din compusi organici. Panoul OLED poate fi folosit la televizoare si monitoare, sisteme de calcul portabile cat si la panouri publicitare. Cel mai mare avantaj al tehnologiei OLED este consumul scazut de energie, insa totodata, cel mai mare dezavantaj al acestui tip de panou il reprezinta limitarile actualelor tehnologii de productie, aceste panouri degradindu-se relativ repede.
Ultimele citite:  Tuburile led- soluția mea de iluminare ieftină și eficientă

Marea majoritate a monitoarelor actuale folosite pe scara larga sunt monitoarele cu iluminare backlit LED. Acestora li se spune monitoare LED dar sunt tot monitoare LCD cu o alta modalitate de iluminare. La acestea ne vom referi in cele ce urmeaza.

Destinatia monitorului

De aici trebuie pornita decizia de cumparare. Pentru ce vom folosi monitorul? Office, gaming sau multimedia? Daca e office ce fel de aplicatii vom rula pe calculator, programe office uzuale sau aplicatii pentru grafica avansate, proiectare asistata, editare foto/video la nivel profesional? Bineinteles ca fiecare destinatie din cele amintite va putea intr-o oarecare masura sa se regaseasca in folosirea unui monitor, insa importanta este destinatia primordiala.

Ultimele citite:  Husa Allview A5 Smiley: protectia eleganta a telefonului meu

Functie de aceasta vom alege celelalte caracteristici ale monitorului.

Diagonala display-ului

O intrebare care nu pare foarte grea….

Ce dimensiune a diagonalei trebuie sa avem in vedere pentru alegere monitor? 17 “,19″ ,20 “, 21.5″, 23″, 24 “ sau 27″? Exista bineinteles si mai mari. In general exista un raspuns simplu, monitorul cel mai mare  va oferi cea mai buna experienta. Dar nu e intotdeauna corect. Va trebui sa luati in considerare spatiul de pe birou, destinatia sistemului PC si performanta placii video. Presupunind ca spatiul de pe birou nu e o problema (desi credeti-ma ca aceasta problema e mult mai intilnita decit s-ar putea crede), daca aveti o placa video slaba (de generatie mai veche) degeaba optati pentru un monitor mare care probabil e full HD. Placa video nu va face fata in aplicatii solicitante (jocuri, programe de grafica) insa in multimedia se va descurca (vizionare fotografii, rulare filme, chiar in format HD). Daca nu aveti de gind sa schimbati placa video in vitorul apropiat e mai bine sa va orientati spre un monitor de dimensiuni relativ reduse cu rezolutie maxima pe masura (1366×768, 1600×900, etc). In principiu daca presupunem ca nu aveti probleme cu spatiul si placa video e de generatie recenta atunci functie de destinatie avem:

 • Sisteme office – pentru sisteme office nepretentioase monitoare cu o diagonala de 19″, 21,5″ sau 23″ sunt foarte de ajuns. Pentru aplicatii la nivel profesional (grafica, proiecta asistata, editare foto/video) va trebui facuta o analiza si functie de necesitatile software-ului folosit se va lua o decizie. In general discutam de monitoare mari minimum 24″. Dar si 27″, 29″, 30″ sau chiar mai mult functie de necesitati.
 • Sisteme gaming – minim 23″. Dar e bine 24″. Unii gameri se impaca bine si cu 27″, desi parerile sunt impartite datorita dimensiunilor pixel-ului si distantei minime necesare a fi pastrate fata de display.
 • Sisteme multimedia – minim 24″. Dar in general daca se opteaza pentru monitor in dauna unui televizor e bine 27″ sau chiar 30″. Dincolo de aceasta valoare, desi monitoare exista, e bine sa va ginditi la un televizor, cele moderne gasindu-se in diagonale de la 32″ pina la 65″ (chiar si peste) si fiind capabile sa se conecteze cu sistemele PC (conectori VGA, HDMI avind mai toate). Monitoarele mai mari de 30″ au preturi foarte mari si nu se justifica decit in medii profesionale.
Ultimele citite:  Magia luminii din casa ta - spoturile cu led!

Rezolutia nativa

Ce este o rezolutia nativa? Rezolutia nativa este numarul fizic de pixeli pe monitor pe cele 2 dimensiuni. Primele rezolutii au fost date de standardul VGA (640×480 pixeli) urmata la scurt timp de SVGA (800×600 pixeli). In timp au aparut foarte multe standarde.

Sursa

http://discountcomputer.ro/desktop-voucher-pc-garage/alegere-periferice-pc/alegere-monitor-pc/