Garantia de participare la licitatie este garantul prezentei companiei private la licitatia publica. Fara ea, pot sa anunte chiar si 200 de companii private ca vor sa repare cladirea primariei unei localitati, si sa nu se prezinte niciuna. Ca asta sa nu se intample si Primaria sa nu intre in iarna nereparata, se impune semnarea de catre firma privata a unei garantii de participare la licitatie (iata AICI detalii). Se duce la o firma de asigurare, semneaza garantia si prin asta se obliga sa participe la licitatie si sa nu dea inapoi in cazul in care castiga.

garantie participare la licitatie

Acest instrument prin care se garanteaza prezenta (adica prin care firma este constransa sa se tina de cuvant), este folosit la acordarea de despagubiri in cazul in care institutia de stat este pagubita (fie si macar prin intentie).

Sa facem lumina in ceea ce priveste termenul de garantie de participare

Exista anumite parghii legale prin care intr-o situatie de genul acesta, lucrurile se declanseaza si firma privata rau-intentionata nu va ajunge datoare in niciun fel la institutia de stat, ci la compania de asigurari care deja despagubeste compania de stat. Astfel, totul se va trasa la nivel privat – privat, si compania de stat nu va avea de suferit.

Licitatia este o vanzare facuta in mod public, iar licitatia publica are regulile ei, rigorile ei. In contractul de garantie pentru participarea la licitatie:

  • termenul de Ofertant se refera la cel care se ofera in a presta lucrari sau servicii, este compania privata
  • termenul de Beneficiar este institutia de stat care, contra cost, beneficiaza de acele lucrari sau servicii
  • firma de asigurare este terta persoana juridica ce implicata intr-o astfel de garantie, si actioneaza doar atunci cand este solicitat, in concordanta cu anumite norme legislative

garantie de participare la licitatie

Daca ofertantul isi retrage oferta, garantia de participare isi face cunoscute efectele

Revenim la exemplul cu Primaria. Primaria este beneficiarul, ofertantul este SC Firma SRL sau SC Firma SA. Daca SC Firma isi retrage oferta in perioada de valabilitate a acestei garantii, atunci Primaria va notifica firma de asigurare unde s-a incheiat garantia respectiva de participare si actiunile stipulate vor fi puse in aplicare.

Garantia aceasta este impusa pentru ca firmele private sa nu abuzeze de institutiile de stat, dar trebuie ca nici viceversa sa nu se poata face.

Adica si Primaria trebuie sa justifice faptul ca SC Firma, care a castigat licitatia publica, nu indeplineste, de fapt, conditiile, sau daca inca nu s-a stabilit castigatorul si Ofertantul se retrage. Si nici nu poate cere o suma mai mare de 2% din valoarea contractului de lucrari publice pentru care s-a organizat licitiatia publica, pentru ca pana la urma nu s-a demarat nicio lucrare.

Pentru cazurile in care lucrarile s-au demarat si SC Firma trage de timp sau face o lucrare de mantuiala, cum se spune in popor, exista o alta garantie, un alt produs din acesta special de asigurare.

garantie pentru participare la licitatie