In acest articol, ne propunem sa lamurim cateva aspecte legate de modalitatile prin care se poate realiza dezinfectia in orice institutie sanitara, nu doar cele de la noi. Dat fiind realitatea pe care suntem nevoiti sa o infruntam ori de cate ori avem nevoie sa mergem la spital sau la o clinica.

Ce este dezinfectia?

Inainte de toate, consideram ca este nevoie de o definire a cuvantului “dezinfectie”. Procesul de dezinfectie presupune diferite metode ce duc la distrugerea formelor adulte a microbilor ce se regasesc in aer, pe obiecte, instrumentele de lucru si tegumente. Pentru a realiza dezinfectia, se pot folosi atat agenti chimici, cat si agenti fizici, in ultima categorie incadrandu-se ultravioletele artificiale si razele solare, spre exemplu.

dezinfectanti pentru maini

Ce este, de fapt, un dezinfectant? E vorba despre acea substanta chimica ce poate sa distruga microorganismele patogene, un amestec de lichide bactericide, constituit din minimum doua substante, dintre care una este dezinfectanta si cealalta este substanta dizolvanta. In ceea ce priveste dezinfectarea unitatilor sanitare, acest proces se face folosind bromocet, var cloros si alte solutii de acest tip, bineinteles, avand concentratii diferite, tinand cont de scopul in care este folosita respectiva incapere a unitatii unde se face dezinfectarea.

Ultimele citite:  Infectia fungica a picioarelor poate fi tratata cu Excilor

In mod normal, dezinfectarea se face in cazul oricarui obiect care ajunge sa fie in contact cu persoana bolnava, indiferent ca este vorba despre piese de mobilier din plastic, lemn sau fier, noptiere, telefoane, usi, ferestre, sau ca e vorba despre obiectele cu ajutorul carora se capteaza dejectiile (bazinet, plosca, tavite, sticlute de analize). Personalul medical are nevoie sa aiba mereu la indemana dezinfectanti pentru maini, pentru a nu contamina bolnavul cu alte tipuri de microbi aduse din alta parte, de la alt bolnav sau dupa ce a atins obiecte nedezinfectate, in prealabil. Acestia pot alege dezinfectanti de maini de pe www.sanito.ro, site-ul care a demonstrat ca produse de calitate exista, chiar si in acest sector delicat, cum este cel al sanatatii. In ultima vreme, tendintele s-au schimbat, iar obiectele care sunt de unica folosinta sau cele care au fost destinate unui singur pacient sa fie incinerate.

Ultimele citite:  Top 3 cele mai bune filtre pentru impuritatile apei

spitalele romanesti

Inainte de a trece mai departe, este necesar sa lamurim cateva aspecte legate de terminologia specifica dezinfectiei, dupa cum urmeaza:

  1. Contaminarea nu este altceva decat prezenta agentilor patogeni;
  2. Infectia este relatia dintre microorganism si macroorganism, pe scurt, patrunderea agentului patogen in tesututile vii, pe care le si paraziteaza;
  3. Dezinfectia este un complex de masuri care se aplica in scopul decontaminarii. Se urmareste distrugerea, micsorarea si chiar indepartarea numarului de agenti patogeni care se regasesc pe anumite elemente ale mediului extern. Acest lucru se realizeaza pana la nivelul la care acesti agenti patogeni nu mai reprezinta un risc de producere a unei infectii.
  4. Dezinfectantii sunt produsele sau substantele ce au o capacitate de a distruge sau neutraliza agentii infectiosi ce se regasesc in mediul extern.
  5. Antisepsia reprezinta complexul de masuri prin care se pot distruge germenii patogeni, pana la limita la care nu mai exista riscul de a transmite sau produce o infectie.
  6. Antisepticul este produsul utilizat pentru realizarea antisepsiei.
  7. Antisepsia reprezinta absenta, de pe o suprafata, a oricarei forme de viata.
Ultimele citite:  De la liftingul facial chirurgical la injectiile cu diferite substante pentru remodelare

Bineinteles, in afara de dezinfectia obiectelor, mai este nevoie si de alte masuri pe care cei din institutiile sanitare trebuie sa le ia pentru a pastra un mediu sanatos. Hartia de unica folosinta, cearsafurile medicale ce se pot arunca dupa folosire, sapunurile lichide de maini, toate acestea se gasesc pe Sanito, si sunt necesare intr-o institutie medicala ce isi doreste sa le ofere pacientilor si angajatilor sai un mediu curat si igienic.

Fiecarea persoana este datoare, atat pentru binele sau, cat si al altora, sa semnaleze orice neregula gasita intr-un spital in care au fost internati sau au mers ca insotitori, si sa nu renunte la a cauta solutia la problemele pe care multi pacienti le intampina in spitalele din Romania. Doar asa, lucrurile se vor indrepta catre mai bine!