Piesele de mobilier sunt o parte a experientei umane, inca din cele mai vechi timpuri, fiind create pentru a asigura confortul si estetica din spatiul privat. Primele forme de mobilier, dateaza inca din epoca neolitica, fiind infatisate in picturi si sculpturi sugestive, regasite in piramidele egiptene. Mobilierul din piatra a inceput sa fie folosit in majoritatea gospodariilor, din anul 3100 I. Hr., reminiscente ale acestuia fiind descoperite in Skara Brae si in mormintele din Ghodes, Turcia.

Asadar, piatra a constituit multa vreme materia prima pentru confectionarea mobilierului, insa, datorita conditiilor climatice favorabile pentru conservarea materialelor organice si spiritul inovativ caracteristic egiptenilor, cateva secole mai tarziu, au fost descoperite paturi aurite de lemn si scaune, in mormantul reginei egiptene, Hetepheres.

Scaun egiprean

Acum ca am trecut in revista originea antica a mobilierului, sa parcurgem in continuare cele mai cunoscute epoci istorice, cu ale lor curiozitati si influente specifice asupra aspectului si atmosferei dintr-o locuinta.

 

1. Evul Mediu

In epoca intunecata a Evului Mediu, oamenii traiau in conditii foarte precare fiind concentrati doar pe supravieturirea de pe o zi pe alta. Simtul artistic, creativitatea nu avea un teren fertil pentru a se dezvolta, fiind pusa in umbra dogmei si a religiei sedimentata pe ignoranta si frica. Asadar, piesele de mobilier din aceasta perioada aveau strict functii utilitare, fiind create cu mijloace rudimentare. O gospodarie comuna dispunea de cateva scaune, o masa si un pat, confectionate din lemn masiv, fara a avea un stil sau un décor specific. In aceasta perioada, mobilierul era fie fixat sau sculptat in perete, fie in pardoseala ceea ce facea ca inlocuirea acestuia sa fie foarte dificila. Abia, odata cu epoca renscentista , omul a inceput sa fie tot mai preocupat de latura estetica a vietii si implicit, a locuintei sale, ceea ce s-a reflectat si in crearea si stilizarea pieselor de mobilier. Pentru a aduce putin din atmosfera altor epoci in locuinta ta, alege un coltar extensibil pe care sa-l decorezi cu paturi moi si perne decorative, in jurul caruia sa asezi ghivece mari cu plante de interior si stautuete din piatra sau marmura.

 

Ultimele citite:  Vrei sa iti renovezi baia dar nu stii cum se monteaza gresia? Iata cateva recomandari

2. Renasterea

casa amenajata renastere

Incepand din perioada Renasterii si pana in Neoclasicism, mobilierul a devenit din ce in ce mai valoros din perspectiva estetica, functionalitatea acestuia trecand pe plan secundar. Stilurile artistice infloreau care mai de care mai frumos si creativ, iar apetitul oamenilor pentru noi descoperiri si inventii era din ce in ce mai crescut, ceea ce s-a rasfrant si asupra spatiului privat, a locuintei domestice. Aceasta a inceput sa capete acea aura de autenticitate si creativitate, in care confortul mobilierului era cel putin la fel de important precum utilitatea sa practica.

Asadar, din scopul strict functional al mobilierului, s-a trecut la notiunea de arta a pieselor de mobilier si a decoratiunilor interioare, accesibila nu doar bisericii si conducatorilor si ci publicului laic. In Renastere se foloseau din abundenta socluri masive de mobilier cu picioare scurte si ondulate, decoratiuni somptuoase si profile in relief a diverselor zeitati, sau figuri mitologice, de care oamenii incepeau sa-si reaminteasca, dupa amnezia intunecata a Evului Mediu.

 

Ultimele citite:  Motocoasa electrica Vs. motocoasa pe benzina. Tu pentru care optezi?

3. Baroc

stil baroc

 

In aceast perioada putem vorbi deja de o arhitectura complexa a pieselor de mobilier, acesta fiind confectionat cu precadere din lemn negru de nuc. Cu ornamente complicate si forme alambicate, mobilierul baroc era incustat cu diverse pietre pretioase si materiale nobile precum fildesul, marmura, argint etc., tocmai pentru a accentua fastul si opulenta specifica perioadei.

Unul dintre cei mai cunoscuti maestrii ai mobilierului baroc este Andre Charles Boule, al carui creatii din lemn negru, ornat cu aur masiv sau bronz, sunt recunoscute si astazi ca apartinand stilului Boule. Tot in aceasta epoca, apar sertarele, respectiv birourile, dulapurile si etajerele cu sertare, pentru a depozita obiectele valoroase.

 

Ultimele citite:  Generator monofazat sau trifazat? Tu pe care il alegi?

Sursa imagini: Shutterstock.com