ce folosesc fermele pentru racirea laptelui

Dupa folosirea aparatelor de muls, laptele ajunge in tancuri de racire pentru a fi procesate corespunzator in vederea comercializarii. Procedeul de care dispune aceste tancuri de racire a laptelui respecta normele impuse pe plan european si face ca laptele sa fie pregatit pentru a fi pus in vanzare. In acest utilaj totul este controlat, ca se se pastreze integral calitatea initiala a laptelui.

 Consumatorul vrea un pahar de lapte proaspat dimineata, la micul dejun, sau oriunde apeleaza la automatele de lapte, tot mai dorite de oameni. Ca ajunge de la ferma direct la consumator sau ca se duce la firma care prelucreaza laptele, il ambaleaza si il dispune pe rafturile magazinelor, nu conteaza mai mult decat cum i se pastreaza calitatea pana sa plece din ferma.

Ce face tancul de racire pentru ca laptele sa ramana intr-adevar bun?

Acest utilaj de zootehnie se remarca fata de alte aparate sau recipiente in care se tine laptele colectat de la vaci prin cateva lucruri importante, precum:

  • Laptele ajunge foarte repede in tancul de racire, pentru a ajunge in cat mai scurt timp posibil la o temperatura care nu lasa microorganismele deja existente in lapte sa altereze calitatea acestuia
  • Utilizarea de agitatoare in interior, astfel incat bacteriile existente initial in lapte sa nu se dezvolte mai mult decat este cazul, si la nivel microscopic sa nu existe un contact indelungat cu peretii tancului de racirea a laptelui, astfel incat sa se elimine complet riscul oxidarii, risc si asa improbabil datorita materialelor folosite
  • Folosirea materialelor din inox si de alta natura dar de cea mai buna calitate, care nu permit oxidarea laptelui
  • Formele rezervoarelor: cilindrice, orizontale sau verticale, asadar potrivite pentru mai multe tipuri de spatii, deci versatile din punct de vedere al amplasarii
  • Adaugarea izolatiei din spuma poliuretanica ce pastreaza foarte bine temperatura; dupa racire, e bine ca laptele sa isi pastreze constanta temperatura, si sa nu se mai incalzeasca inapoi sub nicio forma
  • Termostat si un sistem de control foarte usor de utilizat, pentru ca fermierul sa aiba un control deplin asupra conditiilor de pastrare a laptelui

O ferma dotata cu un tanc de racire pentru lapte este intotdeauna un exemplu de buna practica

Tancurile de racire pot avea o capacitate cuprinsa in general intre 100 si 500 de litri, dar exista si unele  speciale pentru cantitati cuprinse intre 1000 si 18.000 de litri. Pentru ca laptele sa isi pastreze proprietatile, un fermier care nu face rabat de la calitatea laptelui produs isi va echipa ferma si cu unul sau mai multe tancuri de racire a laptelui. Mediul garantat de un asemenea utilaj este perfect igienic, laptele astfel colectat si pastrat fiind numai bun de comercializat.

Standardele europene ne sunt impuse inca din 2007, anul aderarii la Uniune. Valorile din Occident cu referire la zootehnie se propaga si peste tara noastra, pentru ca economia de piata, rapida si interconectata, nu ne mai permite productii consistente de lapte fara sa avem o procesare corespunzatoare. De aceea, fermele (titulaturi relativ noi in tara noastra) trebuie sa arate si sa functioneze ca fermele din Uniunea Europeana. Astfel, ele participa la un stil de viata sanatos al tuturor consumatorilor de lapte europeni.