Un raport realizat de World Health Organization arata cum, in fiecare an, aproximativ 1,2 milioane de oameni isi pierd vietile in accidente de masina si alte 50 de milioane sunt raniti pe intregul glob. Estimarile spun ca in urmatorii 20 de ani cifrele vor creste cu 65%, daca nu luam in considerare condusul preventiv.

Cum poti controla, ca sofer, ce ti se intampla in trafic?

1. Inregistreaza tot ce se intampla

Din zece accidente usoare, patru ajung sa fie rezolvate la politie din cauza neintelegerilor dintre soferii implicati. Ca sa eviti o astfel de situatie, invoca aceasta pierdere inutila de timp si tine cont de faptul ca politistul care face procesul verbal la fata locului poate decide cine este vinovat pe baza unei inregistrari video realizata cu o camera video pentru masina.

Asadar, o simpla camera auto poate incheia instant si pasnic un conflict prin prisma dovezilor incontestabile. In plus, anumite companii de asigurari considera relevante probele video si poti obtine despagubiri in caz de accident – sume incomparabile cu preturile de pornire pentru aceste device-uri.

Ultimele citite:  Cat vor investi gigantii industriei auto in masini electrice

Mai mult, un astfel de device te face martorul perfect pentru a inregistra si alte evenimente de pe carosabil: abuzuri ale politiei rutiere, violenta in trafic, tamponari, ciclisti sau pietoni loviti pe trecere de catre soferi iresponsabili, informatii pretioase despre un autovehicul care a parasit locul faptei. Daca zace in tine un spirit justitiar, secventele video inregistrate pot explica si decide infaptuirea legii iar asta iti va da o senzatie de contributie sociala.

2. Stapaneste-ti nevoia de viteza

Consecintele condusului cu viteza sunt foarte simple si le stim cu totii – viteza este cauza principala a accidentelor de masina. Americanii au estimat ca accidentele provocate de viteza se ridica la un cost de 40 de mii de miliarde pe an iar peste 10000 de vieti sunt pierdute in ele (NHTSA).

Ultimele citite:  Piesele de BMW de la RevizieShop.ro sunt originale si au preturi competitive

Daca trebuie sa traversezi orasul, daca vei conduce cu 16 km peste limita de viteza, vei salva doar cateva minute in vreme ce cresti cu 50% sansele unui accident. Chiar si la drum lung, timpul pe care il castigi este nesemnificativ in comparatie cu riscurile asociate condusului cu viteza. Ia-ti timpul necesar si respecta limitarile de viteza. Daca trebuie, cu adevarat, sa ajungi rapid la destinatie, pleaca mai devreme.

3. Nu-ti distrage singur atentia de la condus

Tot mai multi folosim telefoanele in timpul condusului. Incepem inofensiv cu un handsfree, dupa care primim un mesaj, profitam de rosul de la semafor sa raspundem. Se face verde, primim alt mesaj, pornim cu greu de pe loc, se aud claxoane. La noi nu s-au facut inca statistici (asta nu inseamna ca nu exista material), dar am ramas si noi surprinsi ca in multe state din SUA, unde utilizarea telefonului la volan este interzisa prin lege, se inregistreaza aproximativ 2600 de morti anual din cauza aceasta, conform Live Science.

Ultimele citite:  Optati pentru bateriile auto Bosch- sunt ieftine si asigura functionarea optima a oricarui tip de automobil

Iar daca asta nu te convinge sa nu mai folosesti telefonul cat conduci, un studiu s-ar putea sa trezeasca ceva diferit in tine. Se pare ca timpul de reactie a unui sofer de 20 de ani care vorbeste la telefon este identic cu cel al unui sofer de 70 de ani. Reactiile in spatele volanului se diminueaza cu 20%.

Iar telefoanele mobile nu reprezinta singurul factor care iti distrage atentia de la condus. Mancatul, aplicatul make-up-ului, jucatul cu device-uri sau interactiunea cu pasagerii poate sa distraga atentia soferului, cu aceleasi efecte mortale. Cel mai bun sfat ar fi: ochii la drum, mainile pe volan!